Works News Office
Name:Dockporten
Type:Residential
Location:Malmö, Sweden
Year:2020
I Malmö byggs bostadshuset Dockporten på uppdrag av Peab, med planerad inflyttning under 2021.
Dockan är en anrik plats där stadens mest kända landmärke Kockumskranen stod för inte så länge sedan. Idag är det en fullt utbyggd modern stadsdel med bostäder, arbetsplatser, restauranger och en stor småbåtshamn - alldeles vid Öresund. Och längst ut mot havet kommer Dockporten stå.
Dockporten består av 98 lägenheter i en huskropp formad som ett ”U”. Byggnadens exteriör har med sina lika stora och rytmiskt placerade fönsteröppningar, en karaktär som passar väl till byggnadens läge vid hamn och hav. Fasaden är murad med ett rödbrunt, handslaget tegel i danskt format. Likaså den indragna takvåningen är murad med samma tidlösa tegel. Fasadernas metalldelar utförs i aluminium. På så vis får byggnaden ett sammanhållet uttryck och en fasad som står sig bra mot väder, vind och tidens tand.
Den i dubbel bemärkelse gröna gården, är öppen åt öster och småbåtshamnens bryggor och båtar. Samtidigt är den skyddad mot vinden från havet. Gårdsfasaderna är murade med vartannat skift vitt tegel och vartannat ljust grönglaserat tegel. Blandningen ger fasaden en mild detaljering, som på längre avstånd framstår som en sammanhållen ljus yta men som på nära håll avslöjar sig som ett ljusgrönt skimrande gårdsrum. Grönskan återfinns även på gården med gemensamma lummiga samlingsplatser under pergolor.
Husets trapphus nås både från gatan och gården, med huvudingång från gatusidan via ett elegant entrérum. Här hittar du bland annat smarta TV-skärmar som berättar när nästa buss avgår-perfekt när det regnar och du inte vill vänta utomhus i onödan.
På taket finns en gemensam bastu med en lounge som går att öppna upp när du vill uppleva havsbrisen och en oslagbar utsikt!
Login - All contents © Celsing