Works News Office
Name
Amerikaplads Artscape Nordland Bonnier Art Gallery Brick Residence, Villa Jäderberg Brick Tower/ KKH Apartment Building Campus Konradsberg, Lärarhögskolan Dockplatsen Eastern Cemetery, Reconstruction of Canopies Embassy of Sweden, Washington DC ESSS Exhibition of Tapestries, the Royal Palace Fittja Forum Östersjön Furniture Galleri Per og Kajsa Grand Rapids Art Museum Greenlands National Gallery of Art Hackholmssund Hamnen, Malmö Inre hamnen, Sundsvall Jönsaplan Karolinska institutet Kronetorps gård Kullavägen Kulturens Hus, Luleå Kulturhus/Bibliotek, Vallentuna Kv. Asplunden Kv. Basaren Kv. Embla, Apartment block in Helsingborg Kv. Grimman Kv. Kavalleristen Kv. Mården Kv. Prinsen Kv. Sjömannen Landskrona Theatre Extension Lindgården, Hotel on Djurgården Millesgården Art Gallery Monk, outdoor bench Museum Gustavianum Museum of Film Naturum Gotland Naturum Vänern Nobel Forum Norra Fäladen Ravinen Culture Centre Reading Room C, Carolina Rediviva Restaurang i Skanör Riksdagshuset, ny konferensbyggnad Riksutställningar/ Riksantikvarieämbetet kontor Rådhus Viborg Rådhuset Saluhallen, Lund Skissernas museum Stockholm University College of Physical Education and Sports, Idrottshögskolan Stockholms slott Summer House in Scania Terrasshus I, II The Museum of Far Eastern Antiquities, Östasiatiska museet The New Crematorium, The Woodland Cemetery Varvsstaden Villa Samuelsson Visitors center, Lund von Otter House Våghuset, Apartment Building Yellow House Ångkraftverket Årsta Church
Name:The New Crematorium, The Woodland Cemetery
Type:Culture/Public, Competition
Location:Stockholm, Sweden
Year:2013
The new Crematorium is located in a clearing in the wild wood to the north of Gunnar Asplund’s crematorium complex of 1940.
The motto for the project in the anonymous international competition of 2009 was \"A Stone in the Forest\".

The arrangement of the plan and the atmospheres of the interiors have been major concerns in the design of the building. The compact figure of the plan give overview to the staff as well as making a limited encroachment in the precious wood. The building´s asymmetrical volume and exterior surfaces are developed in response to the waves of the woodland terrain where large pine trees, moss and exposed bedrock are dominant features.
The exterior of the building is in brick, both on facades as well as on the roof, where the bricks are laid with the flat side up.

Exposed white concrete has been used for the structure and the interiors of the building. No treatment has been done to the surfaces when the form-work has been dismantled. Thus, walls and ceilings give a subtle but palpable sign of the construction process. For acoustics, perforated bricks are used in some interiors. Being white glazed, they reflect and accentuate the light from the openings and slits in the roof.
The flooring material of the major spaces is a green-hued Swedish Brännlycke-marble. Metal fittings, doors and windows will have a surface of black-oxidized copper.

The compact structure has a public entrance with a canopy under which mourners may gather. The walkway up to the public entrance has pavings of granite slabs spread in between the pines. In the Ceremony Room mourners can have a ceremony by a coffin or urn. Inside the building block is an atrium open to the sky where staff can get together at breaks without interfering with mourners.


Competed 2013.



Published
Dagens Nyheter, Stockholm, Dec 18th, 2009
Svenska Dagbladet, Stockholm, Dec 18th, 2009
SVT ABC, Stockholm, Dec 18, 2009
Architectural Review, London, no 1358, 2010
London Metropolitan University Summer Exhibition Catalogue, London, 2011
NEW NORDIC - Architecture & Identity, Louisiana Museum of Modern Art, Humlebaek, 2012
Arktiektur, Stockholm, no 1, 2014
Casabella, Italy, No 841, Sep 2014
L\'Architecture d\'Aujourd\'hui, France, no 402, Sep 2014
Baumeister, Germany, no 11, 2014
Dezeen, october 2014
werk, bauen + wohnen, no 3, 2015

Fritz-Höger-Preis 2014, Winner Silver
Login - All contents © Celsing